Deze maand is vooral de koolhydratenbox geplunderd. Een eerste opluchting is dat de bruschetta’s en het roggebrood uit het kerstpakket komende december gelukkig niet hebben gehaald. Ik moet eens kijken of we nu dat hele kadopakket hebben weggewerkt — anders moeten de laatste spullen maar even hoogste prioriteit krijgen! ;)

Verder stonden er weer bonen op het menu. We hadden NIEUWE zakken kidneybonen en kikkererwten gekocht (tja, zo blijf je bezig! ;) dus die mag ik niet meetellen, maar de zwarte bonen zijn nu op. Ze gingen in gerechten die goed pasten bij de Zuid-Amerikaanse sfeer van het boek dat ik aan het lezen was, The Mapmaker’s Wife van Robert Whitaker (jullie hebben al een blogpostje daarover zien verschijnen): allereerst een Mexicaanse avocadosaus die we aten met taco’s, salade met sinaasappelmarmelade (ook uit de hamstervoorraad) en maïskolf. Maar we aten als vegetariërs (nota bene ;) ook ‘Moren en christenen‘ ;)

In sommige dorpen in Andalusië, in het grensgebied waar in de middeleeuwen Moren en Christenen met wisselend succes streden om de macht, zijn nog de symbolen van deze strijd te vinden. Kerken en al dan niet verwoeste Moorse wachttorens in een plaatsje.

Ook culinair is de strijd doorgedrongen in een recept dat Moros y Cristianos heet, Moren en Christenen. Het gaat om een berg zwarte bonen die omringd wordt door rijst met kruiden en boter. De witte rijst moet de christenen voorstellen, de zwarte bonen, jawel, de Moren.. Veel dorpen en steden in het zuiden van Spanje vieren de verjaging van de Moren nog met feesten.
Uit: de Volkskrant van 18 juni 2004.

Maar de ontdekking van de maand zijn toch wel onze basilicumblokjes! Deze kruidenblokjes zijn bedoeld als zoutvervanger en smaken geweldig. Een heuse toevoeging aan de zelfgemaakte tomatensoep en Napolitaanse witte bonen. Hoewel het een nieuw succesrecept is tel ik die witte bonen trouwens ook al niet mee… Dat zou valsspelen zijn omdat ik ze had afgestreept na het koken en invriezen ;)

Ander klein grut dat deze maand uit de hamstervoorraad werd opgediept: shoyu (voor gemarineerde limabonen), broccolicress, XL-cashewnoten, mungbonen voor taugé en – het wordt voorspelbaar – tuinkers. Geen idee hoeveel porties er nog uit dat zakje zaadjes gaan!

Advertentie