Deze week (#48) vonden we in de groententas van de Aardvlo:
aardperen (oei)
- boerenkool
- postelein
- prei
- puntpaprika
- romanesco’s!
Waarom aardperen toch zoveel namen moeten hebben… Ze zijn ook bekend als topinamboers en Jerusalem artichoc (Jeruzalemartisjok). Zo’n naam roept vragen op. Behoren ze tot dezelfde Helianthusfamilie? Nee. De aardpeer is familie van de zonnebloem. Wat kan de reden dan zijn dat-ie zo heet?
Lijkt de smaak op gewone artisjok? Die exotisch ogende groente wordt gezien als delicatesse en de oerhollandse aardpeer lijkt meer een paria in de Nederlandse keuken :\
Uiterlijk dan? Tja, ze hebben allebei een soort ‘schubben’… Maar de artisjok is een graag geziene gast in bloemboeketten en de topinamboer niet.
En waarom eigenlijk Jeruzalem???
Zucht, nog een maandje en dan is het seizoen van 2009 voorbij :( Moeten we zelf weer bedenken welke groente we kopen ;)
Plaats een reactie
Comments feed for this article