Vanavond een favoriet gerecht op het menu: Frijoles. Dit Mexicaanse bonengerecht komt regelmatig bij ons op tafel omdat het:
- zo lekker is,
- snel te maken,
- je er álle kanten mee op kunt!
In tegenstelling tot wat ik zaterdag aankondigde maak ik de bonen niet met verse kapucijners… Dat bleek een slecht idee omdat ze meer op erwten dan op die bruine bonen uit blik lijken :\ Ze gingen dus in een zomersalade en dat was heerlijk!
Vanavond gebruiken we gewoon een blik nierbonen volgens het oorspronkelijke recept van Eethuis Iris in Eindhoven, uit het kookboekje Feestmenu’s, verrukkelijk & vegetarisch. In de loop der tijd hebben we de hoeveelheden daarvan wel wat aangepast en bouwstenen toegevoegd ;)
Nodig voor 2 personen:
- 1 blik rode bonen (of andere, voor meerdere personen kun je ook bonen combineren; belangrijk is dat de bonen gaar zijn ;)
- 1 fijngesneden ui
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 (ruime) tl sambal of 1 schoongemaakte en gesnipperde rode peper
- 2 el olie
- kruidenmengsel van telkens 1 tl: komijnpoeder, paprikapoeder, kurkuma (geelwortel, of kerrie als je dat niet hebt) en korianderpoeder
- 5 el sojasaus
- half blikje tomatenpuree (evt. te vervangen door 2 el gezeefde tomaat, tomaat uit blik of verse, ontvelde tomaat)
- zout (of bouillonpoeder) naar smaak
Bereiding:
Olie verwarmen en daarin de fijngehakte ui, knoflook en rode peper/sambal glazig bakken. Kruiden toevoegen en even laten meebakken (blijf roeren om aanbakken tegen te gaan). Sojasaus en tomatenpuree toevoegen en al roerend enkele minuten bakken. Dan de gare bonen in de pan doen, omroeren, deksel op de pan en zachtjes laten doorkoken. Het gaat erom dat de bonen goed warm worden en de saus wat indikt, maar pas goed op dat het gerecht niet aanbakt; doe er evt. een klein scheutje water bij als het te droog wordt. Op smaak brengen met zout.
Een simpele avondmaaltijd vormen de frijoles met rijst (en natuurlijk een salade of maïskolf als groente), maar die kan worden uitgebreid met — of vervangen door — maïschips of een nachoschotel van chips uit de oven met tomaat, olijf en geraspte kaas.
Andere keren gebruiken we de mexicaanse bonen als vulling van taco’s, enchillada’s of burrito’s — bijvoorbeeld als we bezoek krijgen :) Meestal in buffetvorm, met diverse bijgerechten: zure room (of creme fraîche), guacamole, salsa picante, geraspte kaas, pepita’s (geroosterde pompoenpitten), olijven en lente-ui.
Minder feestelijk, maar wel net zo lekker, zijn de bonen als chili sin carne: met paprika, courgette en evt. maïskorrels toegevoegd. Ik zei het al: je kunt met dit recept echt álle kanten op!
Bij de simpele doordeweekse versie vinden wij zure room en een beetje geraspte kaas eigenlijk wel onmisbaar. Yummy, ik krijg nu al trek!
4 reacties
Comments feed for this article
dinsdag 4 augustus 2009 bij 00:30
Marloes
Dit ziet er goed uit en gaat hier zeer binnenkort uitgeprobeerd worden. Nu maken we ons gemiddeld een keer per week schuldig aan een guacemolefestijn met nacho’s uit de oven (met rode ui, geraspte kaas), waarbij we ook nog eens heel veel salsa en sour cream eten. Misschien is dit dan toch de gezonde aanvulling waar we al zo lang op wachten. :D
dinsdag 4 augustus 2009 bij 10:41
gnoegnoe
Yum, dat klinkt goed voor een wekelijkse maaltijd ;) Als wij nacho’s uit de oven maken doen we er ook wat olijfringetjes en een ontvelde tomaat in blokjes bij.
Zelfgemaakte salsa is trouwens best gezond volgens mij! Sowieso veel lekkerder dan uit een potje (die lusten wij niet meer sinds we het zelf maken, verwend hè? ;) Het recept voor salsa picante is een van onze all-time favourites en zal dus zeker in die categorie op graasland verschijnen!
maandag 1 augustus 2011 bij 15:07
Bingo Bento #148 « Graasland
[…] tier: rice, chili pepper ‘flower’, frijoles with corn and […]
zaterdag 24 maart 2018 bij 18:54
Bingo Bento #148 – Som2ny Network
[…] tier: rice, chili pepper ‘flower’, frijoles with corn and […]