Yesterday I was home late after an appointment for work in Amsterdam and visiting a friend with a new baby, so I went to bed immediately without making preparations for my bento. Consequently I found it difficult to get out of bed this morning ;) So bento #62 was made in a hurry — I even forgot to photograph my honey stick.
What would we do without mobile phones? ;)
Bento #62 contained:
- gingerbread
- cashews with herbes de Provence
- raspberries
- edamame with sea salt
- smurrie-egg (egg with curry, tomato, paprika and parsley)
- bed of lettuce
- honey on the side (gingerbread topping)
Edamame is really easy to prepare, especially frozen ones — and there are no (or hardly any) fresh beans available in Holland. So check out the freezer of your local Asian store.
- Bring water to a boil; for fast cooking I use my water cooker and then pour the boiling water in a small pan.
- Add a little salt (this can be omitted because of stage 5).
- Put in the edamame and boil for 3-5 minutes.
- Drain and cool down quickly by pouring over cold water (or throw the beans in cold water).
- Sprinkle thoroughly with freshly ground sea salt.
Yes, I know too much salt is unhealthy, but I normally don’t use it a lot and I eat pretty healthy anyway, so I don’t worry about my salty edamame. The salt on your lips is so good when you suck the beans out of their pods… Sounds yummy? ;)
Each time I have to choose again between putting whole beans in my bento or shelling them. Without their pods they (obviously) take less room and they are nice & shiny. But.. they dry out quickly as well so considering taste it is better to leave them unpeeled until the moment of consumption.
4 reacties
Comments feed for this article
woensdag 29 juli 2009 bij 11:17
Arja
jaaah dat klinkt me bekend in de oren. ik zocht me klem naar edamame, en vond ze uiteindelijk in bevroren toestand bij de chinese supermarkt op de Nieuwmarkt in A’dam. verder at ik ze regelmatig in de afgelopen weken, want we bevonden ons in Australie en daar blijken tegenwoordig veel Aziatische mensen te wonen. en die nemen hun boontjes mee. dat was geen straf dus.
woensdag 29 juli 2009 bij 11:38
gnoegnoe
Nadat we edamame voor het eerst in Stockholm (!) hadden gegeten hebben we hier echt jaren lopen zoeken :( Misschien wordt het nu steeds beter verkrijgbaar? Dat hoop ik ook van het recept en de juiste ingrediënten voor chuka wakame; heel moeilijk te vinden terwijl ik dat heeeeel graag zelf zou willen kunnen maken. (HELP?)
Afijn, klinkt gaaf dat Australië! Heb je de film Floating Life van Clara Law al gezien? (Ze maakte ook The Godess of 1967) Erg mooi — vond ik in ieder geval in 1996 ;)
http://www.cinema.nl/films/506424/floating-life
zondag 2 augustus 2009 bij 11:50
Arja
wij ontdekten edamame nota bene door logees met wie we afhaalsushi hier om de hoek gingen halen. zij bestelden er edamame bij, yum. helaas zijn ze vaak op bij dit tentje. na lang zoeken dus nieuwmarkt, maar ja daar kom ik niet zo vaak. chuka wakame ken ik niet, ik ga eens googlen. floating life ook niet, gaat op mijn download/huurfilmlijstje.
zondag 2 augustus 2009 bij 11:53
Arja
oohhh nu weet ik het, chuka wakame at ik van de lopende band in Syd. yum.