Een belangrijk onderdeel van mijn hamsteruitdaging zijn UCO’s: Unidentified Cooking Objects. Daarmee bedoel ik producten die ik moeilijk kan verwerken omdat ik niet weet wat je ermee moet doen — of zelfs wat het is! Vaak komt dat doordat er geen instructies zijn… of in een voor mij onbegrijpelijke taal :) Dat vraagt om research en daardoor blijft het liggen ;)
Zo ook mijn ochazuke. Maar nadat ik dit kleurrijke pakje uit mijn kast enige tijd geleden had geïdentificeerd, heb ik het in juni eindelijk uitgeprobeerd!
Een zakje ochazuke (of chazuke) bevat gesnipperd zeewier met kruiden en verpulverde rijstcrackers dat je bij een restje rijst doet en overgiet met sencha (groene thee). Een soort Japanse cup-a-soup ;)
Helaas smaakte het niet erg geweldig als hoofdmaaltijd; we vonden het nogal flauw. Maar dat is vast mijn eigen schuld omdat ik het met een kliekje Thaise pandanrijst maakte in plaats van witte rijst of Japanse sushi. En ik moet bekennen dat de houdbaarheidsdatum al een half jaar (!) was verlopen, dus misschien is de smaak gewoon vervlogen! :\ Ik heb nog 2 porties over: volgende keer doe ik er een beetje miso of dashi door (geen thee, er zit toch al theepoeder in) en gebruik ik zéker een betere rijst. Ja hoor, dat durf ik best met zo’n zakkie over datum ;)
Recept ochazuke per portie (zakje 6 gram): 100 gram, liefst warme, gare rijst en 150 ml kokend water, (Japanse) groene thee of dashi (Japanse bouillon). Yes, that’s really all folks :)
Ochazuke is dus eigenlijk ‘koken met kliekjes’. In Kyoto heet het trouwens bubuzuke, zoals een geisha daar opeens geiko heet. Wanneer iemand uit die stad je vraagt of je bubuzuke wilt eten, kun je dat opvatten als beleefd verzoek om te vertrekken: je bent als gast te lang blijven plakken! :-o
Maar jullie hoeven niet weg, hoor ;) Stay tuned voor de laatste blogpost over juni’s hamsteretappe; ook dat was een UCO!
4 reacties
Comments feed for this article
woensdag 8 juli 2009 bij 11:14
Kitty
Ik ben ‘fan’ van Over-de-datum-eten. Dwz: gewone yoghurt (zonder toevoegingen) tot twee weken over de datum kan nog gemakkelijk gegeten worden (zal het mijn gasten niet voorzetten trouwens) en een fles curryketchup wordt er alleen maar lekkerder van wanneer hij minimaal een half jaar over de houdbaarheidsdatum heen is….
woensdag 8 juli 2009 bij 11:27
gnoegnoe
LOL *echt waar* van die curryketchup??? :-o Dat je het nog kunt eten geloof ik zonder meer — het is tenslotte tenminste houdbaar tot. Maar beter… dat had ik nog niet eerder gehoord ;)
Zoals duidelijk moge zijn testen wij hier ook gewoon of iets over datum nog goed is (dwz kijken, ruiken, proeven). Als je niet in Sinterklaas en de weerman gelooft, waarom dan wel in THT’s? ;)
vrijdag 10 juli 2009 bij 13:35
Kitty
Ja, echt waar :) maar: smaken verschillen, dus het kan zijn dat mijn smaakpapillen het wel lekker vinden en die van jou niet :D
Tegenwoordig raken de flessen curryketchup bij ons nog zelden over de datum: manlief en ik eten in het weekend vaak tosti’s met curryketchup. En het gaat wat ver om speciaal een voorraadje aan te leggen en die over de datum heen te laten komen :D
zaterdag 11 juli 2009 bij 17:43
gnoegnoe
Och, er zijn mensen die dat met wijn doen… toch? :P