Terugblikkend op juni kan ik melden dat ik hamsteretappe #4 weer heb gehaald! Voldoende zelfs voor drie verschillende blogpostjes :)
Katjang idoe
Ik kweekte deze maand opnieuw taugé van mungbonen (katjang idoe, of groene sojabonen). Dat is echt een enorme ontdekking! Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik vind gekochte taugé (of taugeh) maar waterig smaken, flauw. Nee, dan deze homegrown! Heerlijk pittig (beetje bitter) met een bite. Iedere keer dat ik moet sproeien, snoep ik er eerst een paar sprietjes vanaf ;)
Verse taugé is lekker fris en knapperig bij salade of op brood, dus eigenlijk blijft er weinig over om mee te koken :P Geeft niets want hoe rauwer, hoe meer vitamine C. Is dus ook een tip voor als de ‘R’ weer in de maand zit ;) Geweldig voer, die sojascheuten, want ze zijn verder rijk aan ijzer en dat kan dankzij de vitamine C goed worden opgenomen in je lichaam.
Ook eens proberen dus? In onderstaande beschrijving gebruik ik een kiembakje maar je kunt ook zonder! Mijn vader deed het vroeger gewoon in een zeef boven een schaaltje water :) En op internet vind je doe-het-zelfalternatieven met een jampotje en vitrage, een diepvriesdoosje, of stoffen kiemzakjes.
Werkwijze taugékiemen
Circa 2 eetlepels mungbonen 8-12 uur in de week zetten. Afgieten, en afspoelen in het kiembakje (roostertje). Het onderste bakje vullen met een dun laagje water (ca. 1 cm). Het is dus niet de bedoeling dat de bonen zelf nog in het water staan! Het bakje op een koele plaats in het donker zetten; ik zet hem op de koudste kamer de eerste 2 dagen in de klerenkast zodat er echt helemaal geen licht bijkomt. Iedere ochtend en avond de bonen afspoelen en het water eronder verversen.Vanaf dag 3 zet ik de taugé niet meer in de kast maar wel op onze noordkamer. Kiemen mogen nooit direct in de zon staan! Met het huidige warme zomerweer zijn de taugéspruiten trouwens al volgroeid op de derde dag. In mei duurde het wat langer; officieel staat er 3-5 dagen voor. Je kunt de kiemgroente nog ongeveer een week in de koelkast bewaren — de beste manier daarvoor ben ik nog aan het uitzoeken ;)
Let op: 2 eetlepels lijkt erg weinig maar als de bonen ontkiemen hebben ze steeds meer plek nodig! Kijk maar wat er tijdens mijn eerste poging gebeurde…
Naast de taugé heb ik trouwens ook plezier van de broccolikiemen en tuinkers die in mijn keuken staan :) Maar daarover gaan hamsteretappes 4.2 en 4.3 niet… :P Wordt vervolgd!
7 reacties
Comments feed for this article
dinsdag 7 juli 2009 bij 17:23
Kitty
Ik zit er over na te denken zo’n kiembakje te gaan kopen, maar als ik al lees dat je ’s ochtends en ’s avonds de boel moet omspoelen e.d. dan is dat me allemaal veel te veel werk… Geldt dat ook voor andere kiemen? Of alleen bij de mungbonen?
dinsdag 7 juli 2009 bij 18:49
gnoegnoe
Ook voor andere kiemen als het bonen zijn. Maar het lijkt meer werk dan het is: water weggooien en bakje kiemen even snel onder de kraan houden. Je kunt ook gewoon een kopje water erover gooien maar dan is je waterbakje snel vol ;) Sproeien met de plantenspuit kan ook, mits er wat water in het bakje onder zit want het moet gewoon in een vochtig klimaat zitten. Het is echt niet veel werk!
vrijdag 8 april 2011 bij 11:28
Mungbonen [绿豆 ludou] « Tokowijzer
[…] gebruik een kiembakje maar het kan ook in een zeef. Ik heb lang geleden een blogje over mijn ervaringen/werkwijze […]
zaterdag 9 april 2011 bij 10:22
Judith
Tijdens mijn koksopleiding leerden wij dat we sommige kiemen voor het gebruik minstens met kokend water moesten overgieten.Taugé bijvoorbeeld, bevat schadelijke stoffen als fasine en lectine, die door verhitting verdwijnen.
Door ze met kokend water te overgieten en meteen onder koud stromend water af te koelen blijft de knapperigheid grotendeels behouden
maandag 11 april 2011 bij 14:30
Gnoe
Hm, toch denk ik dat overgieten met kokend water wel erg uitmaakt voor de smaak en beet van de taugé. *Hoe* schadelijk zou het zijn (we hebben het hier immers over kleine hoeveelheden)? Bedankt voor de tip, ik ga me er eens in verdiepen!
zondag 5 juni 2011 bij 21:14
Tauge [douya 豆芽] « Tokowijzer
[…] taugé laten ontkiemen? Lees bij Gnoe Graasland hoe dat moet! taugé laten ontkiemen […]
maandag 26 november 2012 bij 23:01
sjeftuintips
Op mijn weblog Sjeftuintips.wordpress.com staan 2 beschrijvingen voor het kweken van taugé (tip 17). Ik gebruik een zeef of 2 diepvriesdozen.