Maandag stonden de Kookgrrls op het menu. Nou ja, niet zelf natuurlijk (je bent vegetariër of je bent het niet ;) maar 2 gerechten die door de grrls waren getipt:

Het was allemaal erg lekker! Van de bloemkoolamuse maakte ik de vegetarische variant met gebakken beukenzwam en wat sprietjes bieslook. Omdat het gerecht moet afkoelen had ik hem zondag vast gemaakt. Yummy: een snel, makkelijk en zalig recept dat je vooraf kunt maken… wanneer krijg ik weer bezoek dat ik dit kan voorzetten? ;)

Bloemkoolroom en witlofschotel

Karin’s weirde witlofschotel

Vooraf had ik mijn bedenkingen maar de ovenschotel ging ook schoon op. Lof voor Karins witlofschotel dus! Voor andere durfals volgt hier het — minimaal door mij aangepaste — recept.

Nodig voor 2 personen:

  • 3 á 4 schoongemaakte struikjes witlof
  • 2 á 3 el mangochutney
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • ca. 100 gr. vegetarisch gehakt (ik gebruikte gehakte tofu van Provamel)
  • 1,5 el kerriepoeder
  • (optioneel) 1 volle tl garam masala
  • aardappelpuree voor 2 personen (ik maakte verse van 4 middelgrote aardappelen en een kliekje slagroom)
  • flink wat geraspte pittige kaas (ik raspte een restje boerenbelegen)
  • boter
  • zout en peper

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.
  • Ovenschaal invetten.
  • Aardappelpuree maken (als je dat nog niet had gedaan), op smaak met zout en peper.
  • Witlof koken.
  • Sjalotje fruiten in wat boter, vegagehakt toevoegen en even omscheppen met de ui, kerriepoeder en (evt.) garam masala erbij en braden tot het gaar is.
  • Mangochutney op een bordje uitsmeren en de gare witlof erdoor wentelen.
  • Ovenschaal vullen in volgorde: mango-witlof, kerriegehakt, aardappelpuree, geraspte kaas.
  • 20-25 minuten in de oven of, als je de voorbereidingen eerder hebt getroffen en alles is afgekoeld: 45 minuten.

Het is duidelijk: ook al zo simpel, vooraf te bereiden en ‘degelijk’ lekker.
Eet smakelijk dus, en denk even aan Kookgrrl Karin als je zit te smullen van deze warme hap :)