Het is alweer even geleden dat ik het beloofde, maar ik zou het recept voor in honing geroosterde wortelgroenten nog posten. Een lekker gerecht voor mede-groentetas-bezitters die in de winter soms ook hun berg knollen zien groeien… Ik geef jullie het originele recept zodat je een idee hebt van de hoeveelheden, maar eigenlijk is het juist zo makkelijk dat je gewoon kunt pakken wat je voor handen hebt ;)
Nodig voor 4 personen:
- 60 g boter (niemand heeft mij horen zeggen dat het een light recept is ;)
- 2 el honing
- paar takjes tijm
- 3 wortels (evt. geschild), in grote stukken
- 2 pastinaken, geschild en in grote stukken
- 2 zoete aardappels (1 oranje, 1 wit)
- (8 kleine ingemaakte uien, geschild)
- 8 aardperen
- zout & peper
- 1 knoflookbol
Variatie: wortelpeterselie, pompoen, venkel, enz.
Bereiden:
- Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius
- Knoflookbol in aluminiumfolie wikkelen
- Boter in een vuurvaste schaal op matig vuur smelten
- Honing en tijm toevoegen en even roeren
- Schaal van het vuur halen en de wortelgroenten toevoegen, met wat peper en zout naar smaak voorzichtig omroeren zodat alles bedekt raakt met de honingboter
- Schaal in de oven doen en de knoflook in folie erbovenop leggen
- Laat de groenten ca. 1 uur in de oven roosteren maar schep ze regelmatig even om voor gelijkmatig garen & karameliseren
- De knoflook is waarschijnlijk eerder klaar: folie eraf halen en teentjes pellen als ze wat zijn afgekoeld
- Knoflookteentjes door de groenten lepelen en klaar!
Wij hebben gewone aardappels gebruikt en rode ui in plaats van ingemaakte uitjes. Ook hadden we een restje venkel over dat erdoor ging, en wortelpeterselie. De knoflook vond ik wat veel zodat we een aantal teentjes — die tot puree waren gestoofd — hebben bewaard voor een roerbakgerecht enige dagen later.
Dit is echt een geslaagd kliekjesrecept om het groentenvak van je koelkast leeg te maken! :)
Het recept wordt veganistisch in plaats van vegetarisch wanneer je plantaardige margarine gebruikt en suiker in plaats van honing. Los de suiker dan wel eerst in de warme boter op. Je kunt natuurlijk ook een plantaardige olie nemen, maar liever geen olijfolie omdat de smaak daarvan teveel overheerst.
Bron recept: boekje VEGAGERECHTEN – van bijgerecht tot hoofdgerecht, Veltman Uitgevers 2005 (isbn: 90 5920 261 9)
3 reacties
Comments feed for this article
dinsdag 10 maart 2009 bij 08:28
Juffie
Hallo Gnoe,
Dank je voor je berichtje, ik doe mijn best om weer op spoor te komen, en ik hoop dat de lente zal helpen. Misschien ga ik wel een van je gerechten maken. Tot begin april,
Hartelijke groet,
Juffie
vrijdag 9 maart 2012 bij 16:37
Leftover Love Bento (#175) aka Awaiting Spring « Graasland
[…] are oven roasted root vegetables (beetroot, potato, carrot, celeriac, onion and yellow turnip), with agave and fresh thyme, […]
vrijdag 1 maart 2013 bij 17:21
Modern Moroccan Cinnamon-Scented Chickpea and Lentil Soup | Graasland
[…] summer veggies and shared her version of the recipe on She Likes Bento. In winter I regularly make oven-roasted root vegetables but I always forget to do something alike in summer. Gotta […]