Onze derde film op de Parool Oscardag wilde ik op voorhand al graag zien: Changeling, van Clint Eastwood.

The original Walter CollinsToen Christine Collins op een zaterdagavond in 1928 thuiskwam van werk, bleek haar 9-jarige zoon Walter te zijn verdwenen. Vijf maanden later werd hij gevonden en onder grote mediabelangstelling terugbezorgd. Helaas, volgens zijn moeder was het Walter niet. Maar waag het niet de Los Angeles Police Department tegen te spreken! Vooral niet als je vrouw bent en het nog de jaren 20 zijn… :\

Dit keer geen still uit de film omdat een beeld dat voor mijn mening representatief is, niet was te vinden. Nu ‘krijgen’ jullie van mij de historische foto van Walter Collins. Want dit verhaal kan zo terecht op RTL4: het is ‘waargebeurd’.

Changeling eindigde op de laatste plaats in mijn ranglijstje van de Oscardag. Ik vond hem wel aardig, maar meer niet. Hij is bijvoorbeeld te lang. Niet saai hoor, maar hij had wel korter gemogen. Belangrijker is dat Angelina Jolie (die voor haar rol notabene een Oscarnominatie in de wacht sleepte), me niet overtuigde als moeder: ik had het gevoel dat Walter niet haar kind was, maar van een ander. Ja ik wéét dat de film erover gaat dat mams denkt een koekoeksjong in de schoot geworpen te hebben gekregen, maar ik bedoel dus de oorspronkelijke Walter, haar echte zoon! Walter I vs. Walter II, zeg maar ;) Wat mij betreft is het dus terecht dat Jolie de prijs niet kreeg.

Ik heb ook kritiek op de nominatie voor art direction. Bij aanvang en tijdens de aftiteling — ik schreef al eerder dat die bij een film hoort — zie je een zwartwit straatbeeld. Hoewel de auto’s op de voorgrond rijden, is het beeld verderop duidelijk gefixeerd. En er zijn wat foutjes in de scène waarin Christine een krantenartikel getoond krijgt. Op de foto is de hereniging met haar zoon te zien: samen poseren ze voor de fotografen. Maar waar is de begeleidster van ‘Walter II’ gebleven die erachter stond? Bestond Photoshop al in 1928? ;)

De andere fout zit in de montage. Degene die ‘mams’ de foto toont (ik blijf met opzet een beetje vaag om geen verhaallijnen te verklappen), pakt tot 2x toe hetzelfde dossier met krantenknipsels. Allemaal niet onoverkomelijk hoor, maar ik ben er niet rouwig om dat Changeling geen Academy Awards heeft ontvangen. En ik heb ook nog wat geleerd… Ik hoef niet meer naar films van Clint Eastwood. Ik ging namelijk met dezelfde verwachtingen naar Mystic River en werd toen ook teleurgesteld. Flags of Our Fathers en Letters from Iwo Jima worden dus per direct van mijn wensenlijstje geschrapt!

Advertentie