Ik had beloofd spoedig mijn ranglijstje van de Parool Oscardag toe te lichten… Well, life got in the way ;) Ik heb nu besloten er maar een vervolgblogje van te maken in de volgorde waarin ik de 5 films zag. Aldus te beginnen met…

Grande Finale Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire – Danny Boyle

We begonnen om half 11 met Slumdog Millionaire — de grote winnaar van 2009.

De 18-jarige Jamal, een weesjongen uit de sloppenwijken van Mumbai, staat op het punt 20 miljoen rupies te winnen in de Indiase versie van Who wants to be a Millionaire. Hij speelt niet mee om het geld, maar in de hoop zo zijn verloren jeugdliefde terug te vinden.

Ik had een feelgood movie verwacht — niet zo gek als dat op de poster wordt aangekondigd — maar dat was even slikken op de vroege morgen… Ik zeg verder niets maar we werden echt ff op het verkeerde been gezet. Net zoals ik iedere keer dat de leader van Weekend Miljonairs klonk, verbaasd was dat niet Robert ten Brink in de stoel plaatsnam ;) De Indiase presentator is overigens lang zo sympathiek niet als ‘onze Robert’!

Slumdog M. wordt bestempeld als Bollywoodfilm, maar daar ben ik het niet mee eens. Behalve dat het zich in India afspeelt en je (dus) regelmatig Hindi kunt horen, komt de associatie volgens mij alleen voort uit de romantische verhaallijn. Maar wáár zijn dan de veelvuldige zang en dans? En duurt een Bollywoodfilm niet veel langer?

Zoals iedereen weet, won Slumdog Millionaire o.a. de Academy Awards voor Beste Film, Beste Regie en Beste Originele Muziek. Grappig dat een film over winnen zelf ook zo in de prijzen valt :) En ja, ik vond het een erg leuke film met catchy soundtrack. Maar niet de meest geslaagde film van het jaar! Niet eens de beste film van de dag… Daarvoor is hij gewoon te ‘licht’, teveel een niemandalletje. Hoewel ik (als brave kijker), natuurlijk graag wilde dat alles goed zou aflopen, voelde ik geen emotionele verbondenheid met de personages. En dat terwijl ik met de jaren sentimenteler wordt..! Van mij krijgt Slumdog M. dus alleen de Oscar voor Entertainment :)

Met die mededeling zijn jullie vast niet eenvoudig op het verkeerde been te krijgen als ik zeg dat ik misschien wel het meest heb genoten van de aftiteling… Want daarmee bedoel ik echt niets ten nadele van de film. Maar wel dat de credits wat mij betreft deel uitmaken van een film — ik snap dan ook niet dat veel bioscoopbezoekers de zaal voortijdig verlaten (en dan uitgebreid voor je neus hun jas gaan aantrekken grrr). Zelfs op een dag met filmfans als in het Parool Oscarweekend. Mijn advies aan jullie is dus: blijf vooral lekker zitten genieten tot het echt helemaal voorbij is!

Slumdog Millionaire eindigde op de 2e plaats in mijn ranglijstje van het Parool Oscarweekend.

Advertentie