'Kodak moment' van de bruine beer. Eindelijk hebben we dan een bezoekje gebracht aan het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. Dankzij stichting Alertis krijgen circus- en dansberen hier een vrij leven, zonder kunstjes. En dus ook zonder ring in de neus, stokslagen en andere onmenselijkheden.

Ik had me een groter terrein voorgesteld, maar de beren leken niet ontevreden met de hun toebedeelde ruimte. In het wild hebben ze een groot gebied nodig om voldoende voedsel te vinden, maar hier worden de dames en heren dagelijks op hun wenken bediend. En verdiend, wat mij betreft; zij hebben hun ‘herendiensten’ al verleend.

Toch zou het leuk zijn als ze naar een heus natuurreservaat konden. Zoals de dieren die Stichting Aap repatrieert, of de olifanten van Bring the Elephant Home. Hier in het Berenbos vormen de beren immers nog steeds een soort entertainment (dat liefst zelfs geld moet opleveren, uit medelijden of als beloning voor het goede werk). Maar het is een milde vorm van exploitatie én niet het doel van de organisatie. Bovendien is er voldoende plek voor de beren om zich te verstoppen als ze geen zin hebben in pottenkijkers. Sommige deden dat dan ook, maar de beer op de foto vond het duidelijk showtime. Hij kwam aangesjokt en drapeerde zich heerlijk op de stenen naast het water – om naar óns te kijken, leek het wel. Ik had de naam van deze charmeur graag geweten maar helaas ziet iedere bruine beer er voor mij hetzelfde uit. (Hm, waarom klinkt deze zinsnede me bekend in de oren? :\ )

Igor de kraagbeerIgor was daarentegen de enige kraagbeer en daardoor heel herkenbaar :) Wij waren nogal weg van hem omdat-ie lijkt op Ringo! Sowieso is Ringo net een beertje vanwege zijn ronde oortjes en hobbelende huppelloopje. Na het Berenbos hoefden wij eigenlijk niet zoveel meer te zien van Ouwehands omdat we prompt heimwee hadden naar onze eigen beestjes.

We gingen dus weer huiswaarts in de wetenschap dat de beren best gelukkig zijn in ons veilige kikkerlandje. Want Ouwehands Dierenpark zal vast niet worden geplaagd door stropers, zoals in reservaten in arme landen nog wel gebeurt. Het zou fijn zijn als de beren daarbij niet te kijk hoefden te worden gezet, maar als dat Alertis in staat stelt haar kunstje te blijven uitvoeren dan is het een small price to pay.