Philipp von Siebold

Philipp Franz von Siebold was de eerste buitenlandse arts die, vanaf 1823, in Japan een praktijk mocht onderhouden en de oosterse geleerden mocht onderwijzen in de westerse geneeskunde. Als arts mocht hij geen geld ontvangen maar in plaats daarvan kreeg hij vaak mooie geschenken.

Old tea plant picture on Flikr

Japanse verzameling

Eigenlijk is Von Siebold vooral bekend door zijn onderzoek naar de Japanse flora en fauna. In 1829 werd hij Japan uitgewezen op verdenking van spionage en hij vestigde zich toen in Leiden. De Nederlanders hadden in die tijd immers als enige handelscontact met Japan, vanaf het eiland Desjima in de baai van Nagasaki.

Hier vandaan werd de Japanse cultuur bestudeerd en zo kon Von Siebold nog altijd Japanse planten, dieren en voorwerpen ontvangen. Een deel van de collectie die hij opbouwde is te bezichtigen in zijn voormalige woonhuis aan het Rapenburg in Leiden: het SieboldHuis. Maar ook in Naturalis, het Nationaal Herbarium en het Rijksmuseum voor Volkenkunde zijn restanten te vinden. Eigenlijk had deze post dus ook in mijn Museumlog gekund ;)
 

Blog from the dead

Maar wisten jullie nu dat Philip von Siebold himself sinds half februari een weblog bijhoudt? 182 jaar na dato schrijft hij dagelijks over zijn hofreis naar Edo. Mét afbeeldingen. Misschien was hij niet alleen de eerste westerse arts in Japan maar is hij ook de eerste blogger uit het hiernamaals? Of kennen jullie nog andere(n)?

Japanse markt

Tot slot nog een tip! In 2008 en 2009 zijn er verschillende activiteiten naar aanleiding van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan. Op zondag 25 mei is er daarom van 12-17 uur een Japanse markt op het gedeelte van het Rapenburg waar in 2000 onze koningin (toepasselijk dat ik dit schrijf op Koninginnedag aangezien Beatrix verder niet vaak in mijn journal zal voorkomen), met de Japanse keizer en keizerin van het SieboldHuis naar de Hortus Botanicus wandelde. Lees er meer over bij de actualiteiten op de website van het SieboldHuis. Om 13 uur kun je daar een gratis concert bijwonen van het Dejima Ensemble, mits je je op tijd hebt opgegeven. Ik ben zelf wel van plan om te gaan want ik wil graag nog eens naar de Von Siebold herdenkingstuin in de hortus en ik moet voor 22 juni in het SieboldHuis ook nog de tentoonstelling Kyoto dolls: zoektocht door de leefwereld van de geisha bezoeken (zoals gemeld op mijn lijstje te bezoeken tentoonstellingen).